Stop de schade aan je gazon

Effectief plagen bestrijden met aaltjes

Heb je bruine verkleuring in je gazon en last van losse graszoden? Of wordt uw gazon geel en ontstaan er kale plekken? In beide gevallen is de kans groot dat Engerlingen en/of Emelten de boosdoeners zijn. Deze bodeminsecten kunnen behoorlijk wat schade aanrichten op korte termijn. Vaak is het al lastig om te herkennen om welk insect het gaat, laat staan hoe deze het beste te bestrijden zijn. Hier hebben wij de oplossing voor in de vorm van nematoden, oftewel aaltjes.

Engerlingen of Emelten herkennen

Engerlingen zijn de larven van de bladsprietkevers. De meest voorkomende soorten in België zijn de engerlingen van de meikever, junikever en de rozenkever. Engerlingen hebben een rupsachtig lichaam, met een duidelijke vorm zoals de letter C.  Ze hebben een roodbruine kop en het lijf is over het algemeen geelwit van kleur. Engerlingen worden ongeveer twee tot vijf centimeter lang.

Engerlingen veroorzaken vaak schade in het gazon en in sportvelden. De wortels van de plant worden ondergronds aangevreten waardoor het gras geen voedingsstoffen en water uit de bodem kan opnemen. Het gras sterft af en er ontstaan dode, bruine plekken. Ook kan de grasmat gemakkelijk losgetrokken worden.

Emelten, de larven van de langpootmug, hebben een lang, dik, grijsbruin lijf met aan de voorkant een soort van zuignap. Ze hebben geen poten en kunnen tot 45 mm lang worden. De beste omschrijving van de emelt is een kruising tussen een worm en een rups.

Uw gazon wordt geel en heeft kale plekken? Dan heeft u emelten op bezoek. Emelten eten plantmateriaal met bladgroen, bijten een deel van de plant af en trekken het mee in het hol. Ze slaan de ondergrondse delen van planten niet over. Planten raken verzwakt, gaan dood of vallen om.

 

Aaltjes, een 100% natuurlijke oplossing voor uw probleem

Aaltjes zijn kleine parasitaire wormpjes, die met het blote oog niet waarneembaar zijn. Aaltjes zijn actieve jagers en ze herkennen plaaginsecten zoals engerlingen of emelten aan hun geur. Na toepassing gaan de aaltjes direct op zoek naar het plaaginsect en dringen naar binnen via een lichaamsopening. Eenmaal binnengedrongen infecteren ze deze met een bacterie. De bacterie doodt het plaaginsect en deze sterft binnen 2 tot 3 dagen. Het dode insect wordt door de aaltjes gebruikt als broedkamer en als voedselbron. Aaltjes vermenigvuldigen zich snel om na 2 tot 6 weken weer nieuwe plaaginsecten op te zoeken en te infecteren. Dit proces blijft zo doorgaan, net zolang als er voldoende plaaginsecten (voedselbronnen) zijn voor de aaltjes. Aaltjes kunnen niet lang buiten een gastheer overleven dus zodra er geen prooien meer zijn, sterven ze.

 

Voor het beste resultaat

De aaltjes worden geleverd in een handige consistente gelformulering. Let op volgende zaken voor een correcte toepassing:

  • Het is belangrijk om de aaltjes na ontvangst zo snel mogelijk te gebruiken.
  • Is dit niet mogelijk, bewaar ze gekoeld bij een temperatuur van 5 – 8 °C.
  • De inhoud van de verpakking in één keer gebruiken.
  • Niet in de volle zon toepassen.
  • Zorg dat de bodem vochtig is bij bodemtoepassing van de aaltjes.
  • Houd de bodem na toepassing ook nog tot twee weken vochtig.
  • Toe te passen met een gieter, rugsproeier, Nemasprayer/AquaNemix of via injectie in de graszode.

RAADPLEEG HIER ONZE VOLLEDIGE HANDLEIDING

 

AgriCamp, uw partner voor een mooie gazon

Wenst u meer uitgebreide informatie betreffende de verschillende schadelijke bodeminsecten en hun bestrijding, raadpleeg via DEZE LINK onze productfolder.

Heeft u twijfels bij de juiste determinatie van uw probleem, of komt u graag in contact met één van onze vakmensen, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een gepast advies.

AGRICAMP BV

ZANDDIJK 55, 2480 DESSEL

+32 14 / 37 72 62

+32 471 / 43 52 53

INFO@AGRICAMP.BE

Deel dit artikel

Ontvang onze tips en advies meteen in je mailbox

AgriCamp is expert in producten voor land- en tuinbouwsector. Ontvang telkens als eerste de nieuwste tips en advies over uw sector. Plaats hieronder uw e-mailadres en selecteer uw gewenste sector.