Aanpak van knolcyperus in maïs

Knolcyperus: Van quarantaine naar onkruid N 1 - PDF Gratis downloadKnolcyperus, we (her)kennen het ondertussen allemaal. Een besmetting met knolcyperus kan leiden tot grote verliezen, zowel met betrekking tot de kwantiteit (lager rendement) als tot de kwaliteit. De bestrijding van deze hardnekkige knolletjes verdient dan ook voldoende aandacht.

Vanaf 2016 geldt er een bestrijdingsplicht en geen meldingsplicht meer voor knolcyperus. Is een perceel besmet, moeten volgende maatregelen genomen worden:

  • Verbod op de teelt van bol-, wortel- en knolgewassen
  • Geen afvoer van grond van het besmette perceel
  • Machines reinigen na het bewerken van het besmette perceel.
  • Bewerk het besmette perceel als laatste
  • Bestrijden van de aanwezige knolcyperus
  • Mais telen met een gepaste herbicidebehandeling

Onderbladbespuiting in maïs

Een effectieve aanpak van knolcyperus baseert zich op het herhaaldelijk uitputten van de plantreserves, opgeslagen in de ondergrondse knollen. Het bovenstaande loof meermaals verwijderen is hier voor aangewezen. De maïsteelt leent zich zeer geschikt voor deze manier van bestrijden.

Momenteel hebben de meeste percelen een eerste algemene onkruidbestrijding achter de rug. Op besmette percelen is er de mogelijkheid een tweede na-opkomsttoepassing uit te voeren d.m.v. een onderbladbespuiting in het achtste- tot tiendebladstadium (net voordat de rijen sluiten). Op deze manier wordt het loof een tweede maal aangepakt, en is hergroei zo goed als onmogelijk door een tekort aan licht.

RAADPLEEG ONZE ADVISEURS VOOR DE JUISTE PRODUCTKEUZE EN TOEPASSING OP BASIS VAN UW PERCEEL

Deel dit artikel

Ontvang onze tips en advies meteen in je mailbox

AgriCamp is expert in producten voor land- en tuinbouwsector. Ontvang telkens als eerste de nieuwste tips en advies over uw sector. Plaats hieronder uw e-mailadres en selecteer uw gewenste sector.