Aardappelen bewaren zonder CIPC

Aardappelen hebben de natuurlijke reflex om te kiemen en de bewaring van aardappelen moet de kiemrust van elke knol verzekeren.  Sinds jaar en dag is chloorprofam (CIPC) een chemische stof die de kiemremming helpt controleren. Echter, vorig jaar 17 juni viel het verdict: de Europese Commissie besloot de toestemming om CIPC te gebruiken niet langer te verlengen. Het product en zijn afbraakproducten bleek veel toxischer dan gedacht en het gebruik is verboden vanaf 1 juli dit jaar.

Nieuwe kiemremmingsmiddelen

Gezien het verbod op CIPC moet elke teler vanaf dit jaar overstappen op andere kiemremmingsmiddelen die voor de meeste  nog betrekkelijk nieuw zijn. De nieuwe middelen hebben andere (technische) toepassingsvoorwaarden dan CIPC. Worden deze niet opgevolgd, dan zullen de middelen niet optimaal werken. AgriCamp wil graag haar telers ondersteunen in de zoektocht naar het voor hen meest geschikte alternatief.

1,4 SIGHT
De natuurlijke kiemrust-verlenger voor aardappelen
In tegenstelling tot alle andere kiemremmers is 1,4SIGHT een kiemrust-verlenger. De werkingswijze zit hem in het woord: 1,4SIGHT verlengt de kiemrust van de aardappel. Deze werkingswijze maakt 1,4SIGHT zo uniek en doeltreffend. Geen van de andere kiemremmers verlengt de slaap van de aardappel! Slapende aardappelen verbranden minder energie en ademen minder dan actieve aardappelen. 1,4SIGHT wordt bij voorkeur toegepast met een elektrisch vernevelapparaat zoals Synofog.

U kan hier meer info vinden over 1,4 SIGHT en hoe het in de praktijk wordt toegepast. 

ARGOS is een kiemremmer op basis van sinaasappelolie. Het product bevat daarom een werkzame stof met een natuurlijke oorsprong. Bij de product-formulering worden geen chemische oplosmiddelen of toevoegingen gebruikt. Belangrijke voordelen hierbij zijn dat aardappelen die behandeld zijn met ARGOS geen residu hebben en dat er na behandeling geen veiligheidstermijn is. Door de toediening van ARGOS door middel van vernevelen in de bewaring worden de kiemen van de aardappelen afgebrand. Ook kleine kiempjes die met het blote oog niet te zien zijn worden zo weggenomen. ARGOS werkt snel en direct en kan toegepast worden in alle typen bewaarschuren.

U kan hier meer info vinden over ARGOS en hoe het in de praktijk wordt toegepast. 

Deel dit artikel

Ontvang onze tips en advies meteen in je mailbox

AgriCamp is expert in producten voor land- en tuinbouwsector. Ontvang telkens als eerste de nieuwste tips en advies over uw sector. Plaats hieronder uw e-mailadres en selecteer uw gewenste sector.