Aardappelen controleren op doorwas

De grote hitte van afgelopen week heeft voor heel wat stress gezorgd in onze gewassen. Aardappelplanten in het bijzonder kunnen na deze hitte, gevolgd door regenval, gevoelig zijn aan doorwas. Doorwas vertoont zich in een tweede groei, zichtbaar in de vorming van nieuwe scheuten en bladeren, vaak ook nieuwe bloei. De kiemrust van het gewas wordt doorbroken en de reeds gevormde knollen vormen uitlopers.

WAT DOEN BIJ DOORWAS 

Indien na controle op het veld blijkt dat er doorwas aanwezig is (of wordt verwacht) in het gewas, zijn er 2 opties:

  1. Is het aanwezige loof reeds afgestorven of niet meer groeikrachtig, dan kan er best gekozen worden om het gewas te rooien. Dit om te voorkomen dat de nieuwe scheuten hun zetmeel uit de oude knollen halen, of dat de aardappelen kiemen in de grond.
  2. Is het loof nog voldoende groeikrachtig en groen van kleur, kunnen we de aardappelen laten doorgroeien. Om de kwaliteit van de aardappelen in deze situatie te garanderen, kan een behandeling met maleïne hydrazide noodzakelijk zijn. Zie verder.

TOEPASSING VAN MALEÏNE HYDRAZIDE (MH)

Producten zoals HIMALAYA, CROWN SL, enz. die MH bevatten, zijn waardevol tegen vroegtijdige spruitvorming. Echter, de toepassing van MH vraagt een nauwkeurige opvolging van de aardappelen. Indien u een behandeling overweegt, heb dan aandacht voor volgende ‘spelregels’:

  • 80% van de knollen moeten >35 mm zijn
  • Temp. mag niet boven de 25°C zijn
  • Er moet transport zijn in de plant. Geen regen = geen transport
  • 24u droog na toepassing voor een goede opname
  • Voldoende water gebruiken (300-400 L/ha)

Deel dit artikel

Ontvang onze tips en advies meteen in je mailbox

AgriCamp is expert in producten voor land- en tuinbouwsector. Ontvang telkens als eerste de nieuwste tips en advies over uw sector. Plaats hieronder uw e-mailadres en selecteer uw gewenste sector.