Digitaal kunstmestregister

Sinds 15 april 2021 zijn landbouwers en handelaars verplicht om hun kunstmestgebruik en kunstmeststromen in een digitaal register op het Mestbankloket door te geven. Dit digitale kunstmestregister moet zorgen voor een meer oordeelkundige bemesting, zoals voorzien in MAP 6.

Aankoop- & gebruiksregister

 

Het digitaal kunstmestregister bestaat uit twee onderdelen: een verhandelingsregister en een gebruiksregister,

  1. Verhandelingsregister: In dit deel zal alle ontvangst of overdracht naar derden van kunstmest geregistreerd worden. Het bevat dus welke kunstmest (naam, samenstelling, hoeveelheid) wanneer (leveringsdatum) bij welke leverancier (naam, ondernemingsnummer, vestigingsadres) werd aangekocht.
  2. Gebruiksregister: dit register legt het gebruik van kunstmest op het bedrijf door de landbouwer vast. Welke kunstmest (naam, samenstelling, hoeveelheid) wanneer (datum van de bemesting) op welk perceel (perceelsnummer en jaar Verzamelaanvraag, naam perceel, oppervlakte, teelt op het moment van bemesting).

Beide registers zijn te raadplegen via het Mestbankloket. Meer info met enkele handige instructievideo’s kan u terug vinden op de VLM-website. 

Basisregel & overgangsregeling

 

De gegevens van 1 januari 2021 tot en met 15 april 2021, moet u ten laatste op 15 mei 2021 digitaal via het Mestbankloket in het kunstmestregister registreren. 

Voor de aankoop of het gebruik na 15 april voorziet de basisregel dat u uw verhandeling en gebruik van kunstmest uiterlijk 7 dagen na de feiten dient te registreren. Een uitzondering op deze regel is mogelijk indien uw bedrijf beschikt over een vrijstelling van gebiedsgerichte maatregelen. 

Voor 2021 en 2022 is een overgangsregeling voorzien, waarbij de meeste landbouwers in 2021 de activiteiten moeten registreren binnen de 30 dagen. Overgangsbepaling geldt niet voor bedrijven met volgende teelten op volle grond: sierteelt, boomkweek, groenten groep I of II of aardbeien. 

Voorbeeld en praktische toepassing

 

– 20/04/2021 Aankoop en levering 5.000 kg Novurea 46%
– 23/04/2021 Toepassing van 2.000 kg Novurea 46% (=1ste deel gebruikt binnen 7 dagen)

REGISTRATIE IN 2021:

– Digitaal of op papier uiterlijk 30/04/2021 (=7 d. na 1e gebruik)
– In Mestbankloket uiterlijk 23/05/2021 (=30 d. na 1e gebruik)

 

Bron: Vlaamse Landmaatschappij

Deel dit artikel

Ontvang onze tips en advies meteen in je mailbox

AgriCamp is expert in producten voor land- en tuinbouwsector. Ontvang telkens als eerste de nieuwste tips en advies over uw sector. Plaats hieronder uw e-mailadres en selecteer uw gewenste sector.