Grasmat herstellen na lange periode van droogte

Het warme, zonnige weer van de voorbije weken heeft voor heel wat schade in gazons gezorgd. Opvallend veel grasperken liggen er geel en verdroogd bij. Om sommige plekken is het gras zelfs volledig verschroeid. Afhankelijk van de schade zal geval per geval moeten bekeken worden of een nieuw gazon moet worden aangelegd, of het voldoende is de verzwakte plekken te herstellen en opnieuw in te zaaien. Hier enkele tips.

Controleer de bodem en grasmat 
Ga in eerste instantie na of de bodem of grond nog wel geschikt is voor een gazon. Ligt de oppervlakte nog gelijk genoeg of zijn er te veel verzakkingen? Probeer ook een inschatting te maken van de ondergrond. Is deze nog voldoende in orde of is de ondergrond sterk verdicht?

Wanneer de bodemschade lijkt mee te vallen, kan het toch raadzaam zijn de grasmat te beluchten. Indien de toplaag sterk vervilt is, kan er best eerst worden geverticuteerd. Hierdoor haalt u het dode gras weg, komt er lucht in de toplaag en krijgt het gras de ruimte om te groeien. Is na het verticuteren het gazon nog altijd sterk verdicht, kies dan voor het gazon extra te beluchten met een prikrol of hollepijpverluchter.

Blijkt de bodem toch te vast, en blijft er van het bestaande gazon bijna niets over, is het aangeraden om het gazon volledig heraan te leggen met alle noodzakelijke bodembewerkingen. Kies bij aanleg voor kwaliteitsvol zaad, zoals Advanta SuperSporta of Weekend van Jorion Philip Seeds.

Doorzaaien, een mogelijkheid
Een geel gazon betekent niet altijd dat er meteen een nieuw gazon moet worden aangelegd. Zolang minimaal 50% van het oude gazon het overleefd heeft (levensvatbare wortels en groeipunten), kan het verdort gras volledig herstellen. Als het gras weer gaat groeien, na voldoende vocht, is het echter aanbevolen de grasmat door te zaaien en daarmee de graszode een opfrisbeurt te geven. Kies voor aangepaste grasmengsels, bijvoorbeeld ADVANTA RENOVA (NU MET TIJDELIJKE ACTIE, KLIK HIER),  om de renovatie geslaagd te laten verlopen.

TIP: door het graszaad te mengen met TERRA-ACTIF van ECOstyle kan het humusgehalte van de bodem worden gestimuleerd, waardoor er extra zuurstof en vocht wordt vastgehouden in de bodem. TERRA-ACTIF kan na het zaaien ook over de toplaag worden uitgestrooid, waardoor het zaad sneller zal kiemen en krijgen vogels of wind geen kans.

Het belang van de bemesting
Het fundament voor een gezonde en sterke grasmat is onder andere een bodem met een actief bodemleven en voldoende voeding. Omwille van de droogte zijn er dit jaar echter enkele bemestingsrondes over geslagen. Wanneer een gazon niet bemest wordt, zal de bodem uiteindelijk uitgeput raken. Hecht daarom voldoende aandacht aan een aangepaste bemesting. Kies voor een startmeststof bij nieuwe aanleg (Ekote Start), of voor traagwerkende al dan niet organische meststoffen bij onderhoud (Ekote Spring, MYCO-Gazon ECOstyle, MixProf 5 Viano,…). Belangrijk aandachtspunt: zorg voor voldoende vocht in de bodem om de werking van de meststoffen te garanderen. 

Deel dit artikel

Ontvang onze tips en advies meteen in je mailbox

AgriCamp is expert in producten voor land- en tuinbouwsector. Ontvang telkens als eerste de nieuwste tips en advies over uw sector. Plaats hieronder uw e-mailadres en selecteer uw gewenste sector.