Kiemremming in aardappelen

Nu de middenvroege rassen uitgebloeid beginnen te raken, betekent dit dat het hoogtepunt van de loofgroei voorbij is en de snelle knolgroei gaat beginnen. Bovendien hebben de voorbije jaren ons geleerd dat de aardappelen bij het begin van de bewaring reeds zeer kiemlustig zijn. Wegens het wegvallen van CIPC zullen we dus voor een alternatieve aanpak moeten kiezen, willen we een goede bewaring bekomen. 

Hierdoor is het belangrijk om reeds nu te denken aan de kwaliteit van uw aardappelen. Een behandeling met Maleïne Hydrazide (MH) kan daarom noodzakelijk zijn. 

Ons advies

Een toepassing met een MH bevattend product in het veld is waardevol tegen vroegtijdige spruitvorming en minimaliseert de kieming bij het inschuren van de aardappelen:

  • 5 kg / ha HIMALAYA of 
  • 11 L / ha CROWN SL 

TIP: Voeg zeker knolbescherming toe! Kies voor Ranman Top, de beste knolbeschermer. Zijn unieke adjuvant helpt bij de opname van MH.

Indien u een behandeling overweegt, heb dan aandacht voor volgende spelregels: 

  • 80% van de knollen moeten >35 mm zijn
  • Temp. mag niet boven de 25°C zijn
  • Er moet transport zijn in de plant. Geen regen = geen transport
  • 24u droog na toepassing voor een goede opname
  • Voldoende water gebruiken (300-400 L/ha)

Ontstressen met BIOFORGE

MH heeft een sterke invloed op het hormonale systeem door het stoppen van de celdeling in de plant. De plant kan een stressreactie vertonen zoals een paarsverkleuring of opbrengstvermindering. Door Bioforge te combineren met de MH-bespuiting zal een plant minder last hebben van deze stresspiek en gemakkelijker verder uitgroeien.

Deel dit artikel

Ontvang onze tips en advies meteen in je mailbox

AgriCamp is expert in producten voor land- en tuinbouwsector. Ontvang telkens als eerste de nieuwste tips en advies over uw sector. Plaats hieronder uw e-mailadres en selecteer uw gewenste sector.