Onkruidbestrijding in aardappelen

Wees de onkruiden te slim af

Onkruidbestrijding in aardappelen is gebaseerd op een degelijke vooropkomstbehandeling. Een goede rug-opbouw, het afstemmen van de middelen op de aanwezige onkruiden en de weersomstandigheden zijn bijzonder belangrijk. Denk dus goed na en volg volgende tips voor een geslaagd resultaat:

1. Verzorg de toepassing: behandel bij voorkeur bij kalm weer en matige temperaturen voor een goede verdeling over de ruggen.

2. Kies het juiste moment: het ideale tijdstip is op bezakte ruggen en wanneer de scheuten +/- 5 cm onder de rug zitten. Wacht zeker niet te lang!

3. Keuze van het schema: Bij het samenstellen van het schema dienen de middelen gekozen te worden in functie van de te verwachten onkruiden. Bovendien blijkt uit proeven dat schema’s met 4 actieve stoffen aan een beredeneerde dosering steeds sterker scoren dan schema’s met minder actieve stoffen.

OPGELET:

Let bij het gebruik van de actieve stof metribuzin ook op de rasgevoeligheid: naast Sencor, betreft dit ook de middelen Artist, Metritex 70% WG en Metric. Van de rassen Frieslander en Innovator is bekend dat ze zéér gevoelig zijn.

Daarnaast speelt in de praktijk ook vaak de afweging om al of niet de actieve stof aclonifen (Challenge, Novitron Damtec) in te zetten. Aclonifen is zeer gevoelig voor drift naar naburige percelen, zelfs via secundaire drift door opstuiven na toepassing. Vermijd toepassingen naast gevoelige teelten (bv. fruitplantages, sierteelt, …).

Aarzel niet om advies te vragen op maat van uw perceel !

Een toepassing tegen de opkomst of op ruggen met bovenstaande onkruiden ?

Deel dit artikel

Ontvang onze tips en advies meteen in je mailbox

AgriCamp is expert in producten voor land- en tuinbouwsector. Ontvang telkens als eerste de nieuwste tips en advies over uw sector. Plaats hieronder uw e-mailadres en selecteer uw gewenste sector.