Onkruidbestrijding in wintergranen

De gunstige weersomstandigheden voor de komende dagen laten het toe om na te denken over een onkruidbestrijding in de wintergranen. De meeste percelen zijn reeds in het najaar behandeld met een voor-opkomst. Over het algemeen was de overvloedige neerslag van deze winter gunstig voor de werking van de toegepaste bodemherbiciden. Door de natte omstandigheden was het echter niet overal mogelijk om in het najaar meteen een behandeling uit te voeren. Ook verschijnen er rond deze periode nieuwe ongewenste breedbladige onkruiden en grassen. Met onderstaande adviezen kan u, afhankelijk van de situatie, uw teelt (opnieuw) zuiver zetten.

Behandelde percelen

In de meeste gevallen zullen de percelen die in het najaar zijn behandeld niet meer moeten gecorrigeerd worden. Indien percelen te kampen hebben met een zware bezetting van grassen (zoals duist), of er toch nieuwe breedbladige onkruiden tevoorschijn komen, kan er een correctie worden uitgevoerd in het voorjaar:

Advies op breedbladige onkruiden basisflora

0,1 l/ha PRIMUS of 0,75 l/ha SPITFIRE

Advies op breedbladige onkruiden basisflora + hondspeterselie, korenbloem, duivekervel, ooievaarsbek, klaproos

0,75 – 1 l/ha ZYPAR

Niet behandelde percelen

In de nog onbehandelde percelen is het belangrijk om de onkruiden in een jong stadium aan te pakken. Behandelen op een vochtige bodem in een periode met actieve groei is aanbevolen met volgende schema’s:

Advies wintergerst

0,9 – 1,2 l/ha AXIAL 50 + 0,6 – 0,75 l/ha ZYPAR

Advies overige granen

200 gr/ha CAPRI DUO + 0,6 – 0,75 l/ha ZYPAR

 

 

Laat ons u bijstaan voor een gepast advies op maat van uw perceel.
Joris Van Campfort: +32 478 31 20 69
Tuur Vandeweyer: +32 496 61 69 55
Steff Sools: +32 475 67 41 51
Kristof Schildermans: +32 471 43 52 53

Deel dit artikel

Ontvang onze tips en advies meteen in je mailbox

AgriCamp is expert in producten voor land- en tuinbouwsector. Ontvang telkens als eerste de nieuwste tips en advies over uw sector. Plaats hieronder uw e-mailadres en selecteer uw gewenste sector.