Pas op voor hittestress

Volgende week verwacht het KMI de tweede hittegolf van deze zomer met temperaturen tot maar liefst 35 graden. Koeien hebben sneller last van hittestress dan algemeen wordt aangenomen, wat uiteindelijk resulteert in een verlaagde melkproductie. Het stresseffect is al na 24 tot 48 uur maximaal, tijdig actie ondernemen is  dus essentieel.

Niet alleen bij melkgevende dieren is het beperken van de effecten van hittestress belangrijk, maar ook bij droogstaande koeien. Bijkomstig is ook bekend dat hittestress een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van het kalf.

Praktische tips bij hoge temperaturen

  • Eerst water de rest komt later! Zorg voor voldoende schoon drinkwater en drinkplekken.
  • Voer tijdens de koele, vroege ochtenduren en avonduren. Houd bovendien een hoge voersnelheid aan per kuil om broei voor te zijn. Zorg voor een schone voergang.
  • Voer een pensbuffer met levende gist (ZIE LEVUCELL SCgedurende de gehele hittestressperiode voor een optimale werking. Extra natrium(bi)carbonaat voeren kan bijkomstig zorgen voor een betere warmteafvoer.
  • De energiebehoefte stijgt bij hoge temperaturen, maar gelijktijdig daalt de voeropname. Verhoog daarom de energiedichtheid door een 5% hoger krachtvoeraandeel.
  • Zorg bij de huisvesting van de kalveren voor een goed klimaat in de iglo. Plaats de iglo’s in de schaduw, open de ventilatiegaten, zorg voor voldoende afstand tussen twee iglo’s. Zet de iglo’s aan de achterkant iets hoger door ze bijvoorbeeld op een paar bakstenen te laten rusten.
  • Strooi de hokken met warm weer vaker in. Strooisel dat meer mest en urine bevat, produceert warmte en slaat dat op.
  • Ingrepen bij de kalveren, zoals onthoornen, enten, of het verplaatsen naar andere groepen of hokken, kan best worden uitgesteld naar de koelere ochtenduren.

Deel dit artikel

Ontvang onze tips en advies meteen in je mailbox

AgriCamp is expert in producten voor land- en tuinbouwsector. Ontvang telkens als eerste de nieuwste tips en advies over uw sector. Plaats hieronder uw e-mailadres en selecteer uw gewenste sector.