Selectieve bladluisbestrijding in sierplanten

Bladluizen kennen meerdere generaties per jaar en afhankelijk van de soort luis kunnen deze insecten aanleiding geven tot aanzienlijke groeiremmingen en misvormingen.

Behandel alleen indien nodig en hou rekening met het voorkomen van natuurlijke vijanden. Wees wel waakzaam, het aantal bladluizen moet niet hoog zijn om veel schade te kunnen berokkenen.

ADVIES: 
Behandel de sierplanten met een contactinsecticide indien deze nog niet in groei zijn. Op een later tijdstip, of bij planten die wel reeds in bloei zijn, kunnen best systemische middelen gebruikt worden zoals:
  • TEPPEKI aan 14 gram per 100 L water
  • MOVENTO 100 SC aan 75 mL per 100 L water
  • SIVANTO PRIME aan 40 – 75 mL per 100 L water

 

Voorkom dergelijke situaties later in het jaar. Populaties takluizen kunnen zelfs leiden tot het afsterven van coniferen. Takluizen zitten vaak diep verscholen in het gewas. Zorg voor een goede bedekking, gebruik voldoende water.

OPGELET
Het middel CALYPSO, een referentie in de sierteelt, zal wegens het niet hernieuwen van de actieve stof thiacloprid op europees niveau, ook zijn erkenning in België verliezen.
Volgende deadlines moeten vanaf nu in rekening gehouden worden:
  • Verkoop door AgriCamp tot 03/11/2020 (zolang de voorraad strekt)
  • Gebruik tot 03/02/2021

 

 

Bron: PCS, Belchim Crop Protection, Bayer Crop Science

Deel dit artikel

Ontvang onze tips en advies meteen in je mailbox

AgriCamp is expert in producten voor land- en tuinbouwsector. Ontvang telkens als eerste de nieuwste tips en advies over uw sector. Plaats hieronder uw e-mailadres en selecteer uw gewenste sector.